stadsstranden_banner

Blijburg aan Zee (Amsterdam) GESLOTEN

Marc

Blijburg aan Zee was  het grootste stadsstrand van Amsterdam maar is helaas in 2018 gesloten. Op de locatie bevind zich nu Haas en Popi. Blijburg was gelegen op locatie IJburg. Het keek uit over een prachtig landtong met had een meesterlijk uitzicht over het water en het IJsselmeer.

Stadsstrand Blijburg aan Zee

Blijburg was een gezellige plek om zowel in de zomer als in winter te vertoeven en af te spreken.
Het stond bekend als ‘culturele strandidylle’. Een plek waar bezoekers van ver en uit de stad Amsterdam samenkomen en elkaar ontmoeten. Het is een plek die vrij is. Waar je naar hartenlust kunt buitenspelen, zwemmen, eten en drinken of voor de heerlijke open haard kan zitten. Maar ook waar je kunt genieten van live muziek, het gesproken woord en verrast wordt door diverse kunst- en cultuurprojecten.

Het restaurant

In het restaurant kon je op alle dagdelen goed terecht voor een fijn verzorgd diner. Blijburg had een ruime lunch en avondkaart met veel vegetarische gerechten. In de keuken werd met liefde, creatief gekookt.
Blijburg werkte zo veel mogelijk met producten uit de buurt, scharrelvlees en duurzaam gevangen vis. En Blijburg voerde een biologische wijnkaart.

De Salon

In het restaurant bevond zich de Salon, een ‘huiskamer’ die afsluitbaar was met een podium. Huiskamer concerten en jamsessies vonden hier plaats. Ook was deze ruimte te huur voor vergaderingen, etentjes en workshops.

De Kapel

De Kapel van Blijburg was gelegen aan de linkerkant van de landtong op vijftig meter van het grote paviljoen. Het was een vrijstaand gebouw met een eigen opgang, terras en uitzicht. De Kapel keek uit over het Vuurtoren eiland, de Oranje sluis en Durgerdam. Het was een uitstekende locatie voor huwelijken, zakelijke feesten, trainingen en seminars. Deze ruimte wordt ook gebruikt als publieke ruimte voor yogalessen, salsaworkshops en theatervoorstellingen.

Blijburg aan Zee – het strand

Het paviljoen was ingericht voor strandbezoekers en badgasten. Hier bevond zich de snackbar, Schattepatat. Op de begane grond vond je ook de strandwinkel en de bazaar, die plaats bood aan diverse ondernemers. Er is een groot strand dat is ingericht voor waterrecreatie, compleet met ballenlijn. Dit strand is nog beschikbaar.

blijburg

Geschiedenis van Blijburg aan Zee

Toen Blijburg in 2003 haar deuren opende op de net opgespoten zandvlakte van IJburg werd Blijburg in één klap beroemd. Blijburg sloeg in als een bom. Het nieuwe concept van een stadsstrand in Amsterdam trok veel bezoekers en nieuwsgierigen over de brug naar de nieuwe wijk IJburg. De tot dan toe vastgelopen huizenmarkt trok met een ruk aan en IJburg werd mede dankzij de komst van Blijburg op de kaart gezet.

blijburg

Blijburg zat in 2003 op de hoogte van de ingang naar de haven van IJburg. Het eerste paviljoen ging open toen er nog maar één gebouw stond op IJburg. Boodschappen deden de eerste bewoners in een supermarkt die in een tijdelijke tent gehuisvest was.
Na twee jaar en drie seizoenen moest Blijburg haar deuren sluiten omdat er geen plek meer was voor Blijburg en het strand. Amsterdammers, bewoners van IJburg en natuurlijk de mensen achter Blijburg vonden dat geen goed plan en kwamen in actie voor het behoud van deze nieuwe buitenspeelplaats voor Amsterdammers. En met succes. Uiteindelijk sprak de Centrale stad zich uit voor het behoud van Blijburg op IJburg. Vanaf dat moment werkt de Gemeente Amsterdam nauw samen met de makers van Blijburg om het tijdelijke strand steeds opnieuw mogelijk te maken.

In 2006 herrees op 300 meter van de oude locatie het nieuwe Blijburg: Blijburg 2.0 en Blijburg 3.0 in 2010. Hier hebben we met veel plezier vier seizoenen kunnen ondernemen. En nu is Blijburg 4.0 gerealiseerd! Blijburg is niet meer weg te denken uit Amsterdam en vervult een belangrijke rol in Amsterdam en omgeving.

Details

Adres:
Pampuslaan 501
Amsterdam, Netherlands

Parkeren:
Afslag Artis-IJburg (S114), onder aan de afslag naar rechts de witte brug over richting IJburg, Volg hier de borden strand. Bij het einde van de Pampuslaan zie je Blijburg en de Kapel liggen.

Navigatie:
Afslag Artis-IJburg (S114), onder aan de afslag naar rechts de witte brug over richting IJburg, Volg hier de borden strand. Bij het einde van de Pampuslaan zie je Blijburg en de Kapel liggen. Gebruik Pampuslaan 2 ipv Pampuslaan 500 voor de navigatie.

Menu:
Menukaart

Seizoen:
Permanent gesloten

Openingstijden:
Permanent gesloten

Website:
http://www.blijburg.nl/

Twitter:
https://twitter.com/blijburg

Facebook:
https://www.facebook.com/blijburg/

Instagram:
https://www.instagram.com/explore/locations/1877655/blijburg-aan-zee/

Bekijk ook:
Amsterdamse stadsstranden

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tags: , , , , , ,